Instrument
På Musikskolan kan du välja på en mängd olika instrument. Här kan du läsa om allt från träblås till piano och slagverk.
Träblås
Blockflöjt
Blockflöjten har en mjuk klang och finns i många olika storlekar. Du börjar på sopran- eller altblockflöjten beroende på hur du når på flöjten. Varefter du växer får du pröva på alla storlekarna i blockflöjtsfamiljen, från den lilla sopraninon till den stora basblockflöjten! När du har spelat ett tag finns möjlighet att spela i blockflöjtsensemble där vi använder oss av alla de olika storlekarna.
Tvärflöjt
Tvärflöjten har den ljusaste klangen av träblåsinstrumenten. Den kan användas i alla möjliga orkestrar och ensembler. På musikskolan kan du vara med i blåsorkester och flöjtensemble.
Klarinett
Klarinetten är ett träblåsinstrument med stort omfång. Från en mörk fyllig ton till ljust drillande. Den kan användas i alla möjliga musikstilar. Från Mozart till jazz, folkmusik och en och annan hitlåt. På musikskolan kan du vara med i blåsorkester och andra mindre ensembler samt Storbandet SMS när du har börjat på högstadiet och spelat ett tag.
Saxofon
Saxofonen används i alla möjliga sammanhang som t.ex. blåsorkester, storband, jazz, pop och funk. På musikskolan kan du spela med i blåsorkester, mindre ensembler och så småningom även i vårt storband SMS som spelar på konserter runt om i Skåne och ibland längre bort.
Brass
Trumpet/Kornett
Trumpeten har den ljusaste tonen i brassfamiljen och används i alla möjliga orkestrar och ensembler. Kornetten har en lite mjukare ton än trumpeten men är likadan att spela på som trumpeten. På musikskolan kan du vara med i blåsorkeser, storband och mindre ensembler.
Valthorn
Valthornet har en mjuk, vacker klang och har en viktig uppgift i blåsorkestrar och symfoniorkestrar. På musikskolan kan du vara med blåsorkestrar och mindre ensembler.
Trombon
Trombonen har drag istället för ventiler och kan användas i alla typer av orkestrar och ensembler. På musikskolan kan du vara med i blåsorkestrar, storband och mindre ensembler.
Baryton och Tuba
Barytonet och tuban är ”storebröderna” i familjen.
De är viktiga basinstrument som lika gärna kan spela vackra melodislingor. På musikskolan kan du vara med i blåsorkestrar och mindre ensembler.
Stråk
Fiol
Fiolen är ”minstingen” i stråkfamiljen och låter ljusast i klangen.
Altfiol
Altfiolen är lite större än fiolen och låter mörkare i tonen. När du har spelat fiol i några år får du prova att spela altfiol.
Cello
Cellon har en mörk och vacker klang. På cellon spelar man både melodi och basstämma.
Trummor och slagverk
De flesta kanske tänker på trumset när man pratar om ”slagverksinstrument” och du startar med trumset. Men på Musikskolan kan du som slagverkare även lära dig alla möjliga instrument som tillhör slagverksfamiljen. Och den är jättestor! Här hittar du t ex mallet-instrument, latinamerikansk percussion, trumset och orkesterslagverk.
Som slagverkare kan du spela i alla möjliga orkestrar, band och ensembler.
Malletinstrument
Malletinstrumenten har en massa plattor som man spelar på med klubbor. Plattorna är ordnade som en pianoklaviatur. Plattorna kan vara gjorda av trä eller metall och instrumenten finns i många olika storlekar, dessutom med olika namn, t ex xylofon, marimba och klockspel.
Orkesterslagverk
En puka är som en stor gryta. Över öppningen är det spänt ett skinn som man slår på med två klubbor.
Med hjälp av pedalen kan man ändra tonen i pukan.
Tamburinen slår man på med handen. Då rasslar det om metallblecken.
Det finns hundratals olika rytminstrument att spela på och i orkester får du pröva en del av dem.
Latinamerikansk percussion
Varje gång vi Musikskolan ska göra något festligt, till exempel inviga något, går slagverkselever med i Musikskolans sambatåg. Då får du pröva att spela på antingen trummorna eller olika rytminstrument som får allt att svänga rejält!
Afrikansk slagverksensemble
Glädje, rörelse och kraft! Med grunden i afrikanska musiktraditioner sammanfogas spel på djembetrummor och afrikansk marimba med rörelse och sång till en svängig helhet. Kurserna bygger på känslan för rytm, puls och samspel och sker till största delen på gehör (utan noter) och i grupp. Vi spelar traditionell afrikansk musik från de västafrikanska kulturerna Suso, Wolof, Mandinka och Malinke, de sydafrikanska kulturerna Shona och Zulu men låter oss också inspireras och influeras av andra genrer som pop och annan folkmusik. Instrumenten tas inte hem utan man spelar alltid tillsammans på Musikskolan i grupper om 6 – 10 elever.
Gitarr – elgitarr – elbas
Gitarr
Den akustiska gitarren används i all typ av musik allt ifrån att kompa till sång via den eldiga sydamerikanska musiken till fingerspel i den klassiska musiken. Du får lära dig både ackordspel och även spela efter noter. Vi börjar spelar visor och poplåtar och sjunger gärna till.
Elgitarr
Alla vet hur en elgitarr ser ut. Alla vet hur den låter och framför allt hur man ser ut när man spela på den. Elgitarren har varit stilbildande inom pop och rockmusik de senaste 50 åren och utgör ofta grunden till interaktiva spel som ”rockband” och ”guitarhero”. Att lära sig spela elgitarr på riktigt är en dröm för många. På musikskolan i Staffanstorp kan vi hjälpa dig att förverkliga den drömmen! Undervisningen anpassas efter elevens musiksmak och sker till stor del utan noter (dvs på gehör).
Elbas
Elbas är ett instrument som alltid behövs och ger dig möjligheten att pröva på många olika genrer och ensembleformer. Undervisningen anpassas efter elevens musiksmak och sker till stor del på gehör (dvs utan noter).
Klaviatur – piano och keyboard
Piano
Spelar du piano har du många möjligheter att spela tillsammans med andra, både i våra orkestrar, i mindre grupper samt tillsammans med flera som spelar piano. Det finns all världens musik för en pianist, allt från traditionell klassisk musik till folkmusik, modern pop, rock och jazz.
Det är mycket viktigt att varje elev har ett fullstort (88 tangenter) piano hemma att öva på. Helst ett akustiskt, men det finns många bra elpianon också. Prata med din lärare om du är osäker!
Keyboard
Att spela keyboard är att ha en hel orkester i dina händer! Du kan gå i grupp och spela som ett helt band eller själv om du vill utforska alla möjligheter.
Instrumentspel för dig med särskilda behov
Enskild undervisning för dig som har särskilda behov och önskar lite långsammare inlärningstakt.
Vi spelar trummor, gitarr och keyboard men även andra instrument möjliga. Är du nyfiken och vill veta mer hör du av dig till musikskolan för att prata med läraren direkt.